Baggrund for faget

Sandsynlighedsregning er den matematiske disciplin, der muliggør en præcis behandling af fænomener med tilfældige elementer. De klassiske eksempler er beskrivelse af kortspil og terningespil. Selvom disse eksempler nu virker teoretiske og fjernet fra virkeligheden, var de meget relevante og praktisk begrundede i deres oprindelse. Spil var en udbredt hobby i overklassen, og for datidens spillere kunne en korrekt forståelse af sandsynlighedsteoretiske elementer betyde forskellen mellem tab og gevinst. Disse helt klassiske anvendelser er ikke gået helt af mode. For nogle år siden, kort efter at det var blevet lovligt at drive et casino i Danmark, lavede et par studerende et projekt om strategier til Blackjack. Jeg vejledte for nyligt nogle studerende, der i deres bachelorprojekt (egl. midtvejsprojekt) undersøgte forskellige strategier i Texas Hold'em poker. Udover at have fulgt kurset i sandsynlighedsregning havde de fulgt et kursus i stokastisk simulation - 02443 - og kurset i stokastiske processer 02407.

Anvendelsen af sandsynlighedsregning har imidlertid bevæget sig langt ud over hazardspil, og sandsynlighedsregning er nu et meget vigtigt redskab i teknik og videnskab. Sandsynlighedsregning anvendes eksempelvis til design af konstruktioner for ekstreme miljøpåvirkninger såsom vind strøm og bølger, som et grundlæggende element i statistisk mekanik, samt til analyse og design af telekommunikationssystemer. Atter andre anvendelser findes indenfor genetisk forskning og mange andre steder. Endelig benyttes sandsynlighedsregning også indenfor lidt blødere discipliner som sociologi og psykologi.

Ovennævnte er alle eksempler på direkte anvendelse af sandsynlighedsregning. Sandsynlighedsregning har imidlertid en yderligere og måske endnu vigtigere rolle som fundament for den matematiske statistik med alle dens anvendelsesområder, indbefattet men ikke begrænset til moderne stærkt beregningskrævende problemstillinger som mønstergenkendelse og machine learning.

Endelig er sandsynlighedsregning et vigtigt måske endda essentielt fag til generel samfunds- og videnskabsforståelse idet en lang række fænomener netop er karakteriseret ved tilfældighed eller en vis grad af uforudsigelighed.

Kursets mål er at bibringe kursusdeltagerne en teknisk viden, der gør dem istand til at foretage sandsynlighedstekniske beregninger samt at tilegne sig og forstå en række af de grundlæggende modeller og variationsformer, der forekommer i praksis.



Subsections
Bo Friis Nielsen 2018-09-05