02401, Efteråret 2002

Brug af SAS-systemet i databar og på PC

        

I Databaren:

Før man starter SAS, anbefales det at kopiere filen

/gbar/erlang/home2/g02401/g02401/autoexec.sas

over i sit home-directory (i roden).
Ved senere opstarter af SAS vil man da automatisk få etableret en reference til et SAS-bibliotek benævnt SASDATA, som ligger i det fysiske bibliotek

/gbar/erlang/home2/g02401/g02401/sasdata

Endvidere får man etableret en reference til et SAS-bibliotek benævnt mitbib, som ligger i ens hjembibliotek.

Kopieringen foretages fx ved at

  • starte en terminal-session på serveren newton (ved at klikke på midterste museknap og vælge   newton  )
  • skrive    cp /gbar/erlang/home2/g02401/g02401/autoexec.sas .

  • (bemærk mellemrum og punktum efter ..exec.sas)

    Der henvises til seneste udgave af noten Introduktion til Databarsystemet på DTU (H. Madsen et al.) for en nærmere beskrivelse af filsystemer, vinduer, kommandoer etc på databarsystemet.

    Brug af SAS (i databar og på PC)

    Kursusnoten: En introduktion til interaktiv dataanalyse med programsystemet SAS, (Poul Thyregod, september 2001) giver en oversigt over SAS-systemet og en vejledning i brug af en række af de tilbudte faciliteter.

    I databaren startes SAS-systemet ved at klikke på midterste musetast og vælge Applications og derefter vælge   Statistics    og endelig vælge    SAS 8.00.
    Alternativt kan man skrive
        sas &
    i terminalvinduet.
    Indtil videre kan SAS dog kun startes fra et Newton-terminal vindue.

    På en PC startes systemet ved at klikke på SAS-ikonet

    Basisvinduer:

    Når man starter SAS, fremkommer der sædvanligvis fem vinduer:

  • Program-editoren, hvor man kan indtaste eller indlæse programmer.
  • Log-vinduet, der angiver systemets meddelelser fra kørsel af programmer.
  • Output-vinduet, der indeholder tekstoutput fra kørsel af programmer
  • Results-vinduet, der angiver filsystemer med resultater fra analyser
  • Explorer-vinduet, der indeholder oversigter over biblioteker og deres indhold, samt angivelse af SAS-navne på systemets filnavne
  • Desuden fremkommer et lille Toolbox-vindue med værktøjer til det aktuelt aktive vindue.

    File-, Edit-, View-, Tools-, Solutions- og Help- bjælken:

    Øverst i hvert af disse vinduer er en menubjælke med mulighed for en række overordnede valg:

  • File (genvej F ) giver mulighed for at gemme indholdet af det tilknyttede vindue (og i nogle sammenhænge også for at indlæse til vinduet)
  • Edit (genvej E ) giver mulighed for at redigere i vinduet (hvis dette er tilladt)
  • View (genvej V ) giver mulighed for at skifte mellem vinduer
  • Tools (genvej T ) giver mulighed for at operere på SAS-objekter i form af tabeller
  • Solutions (genvej S ) giver mulighed for at vælge mellem forskellige analysemoduler, blandt andet for at vælge SAS-Insight
  • Help (genvej H ) starter Web-serveren med den meget omfattende hjælp funktion.
  • Datasæt og biblioteker:

    SAS-systemet opbevarer data i såkaldte "datasæt" (engelsk dataset).
    Et datasæt består af et antal observationer. Til hver observation hører et antal variable. Hver variabel har et navn. Alle observationerne i datasættet har tilknyttet de samme variable. For den enkelte observation er der en værdi af hver af de variable. Værdien kan eventuelt være "uoplyst", markeret ved et punktum.

    Hvert datasæt har et navn (opbygget af alfanumeriske karakterer (evt også underscore)). SAS skelner ikke mellem store og små bogstaver i datasætnavne.

    Datasættene er organiseret i biblioteker (engelsk: Library). En session har altid tilknyttet biblioteket WORK . Ved kørsel i databaren er der desuden tilknyttet bibliotekerne SASDATA (som er skrivebeskyttet) og biblioteket MITBIB, som er brugerens eget. Datasæt, som er tilknyttet et bibliotek (bortset fra WORK) har navne af formen bibnavn.dsnavn, hvor bibnavn angiver bibliotekets navn og dsnavn angiver datasættets navn.

    Overførsel af kursusdatasæt fra biblioteket SASDATA til eget bibliotek i databaren:

    I databaren vælges Explorer-vinduet og biblioteket SASDATA og i dette bibliotek klikkes på det pågældende datasæt.
    Nu klikkes på Edit og der vælges Copy. Derefter vælges biblioteket MITBIB (backspace fra bibliotek SASDATA), klik på Edit vælg Paste og nu indeholder bibliotek HER en kopi af datasættet, som man fuld rådighed over.

    På PC indlæses programmet, der er fundet ved brug af oversigten , i SAS-systemets program-editor, og dette SAS-program eksekveres (tryk på den løbende person i værktøjsbjælken). Det pågældende datasæt ligger nu i biblioteket WORK. Derefter kan man oprette et bibiliotek i Explorer-vinduet ved at klikke på Libraries og derefter klikke på File i den øverste bjælke og vælge New, hvorved der fremkommer en menu, hvor man kan vælge navn og sti for biblioteket. Derefter kopieres datasættet fra biblioteket WORK over i det nysoprettede bibliotek, som angivet ovenfor for databaren.

    Bemærk: Man kan ikke uden videre kopiere et SAS-datasæt fra databaren til en PC. Her kan man fx bruge Export muligheden under File, eller man kan indlæse data på ny.

    På en PC kan datasættene kopieres fra bogens diskette ved at bruge SAS-proceduren COPY
    Ønsker man fx at kopiere datasættet elece fra eksportfilen a:/xpt/elece.xpt over i biblioteket WORK , skriver man nedenstående program i program editor vinduet:
    LIBNAME petruc XPORT 'a:/xpt/elece.xpt' ;
    PROC COPY OUT=work IN=petruc;
    run;

    og trykker på submit . Herved får man etableret et datasæt elece i biblioteket WORK , og man kan nu behandle disse data, eller flytte datasættet hen i et permanent bibliotek.

    Interaktiv analyse:
    SAS-systemet har en række forskellige grænseflader. I denne note betragtes kun den interaktive grænseflade ved SAS-INSIGHT.
    Man aktiverer SAS-INSIGHT ved at klikke på Solutions i den øverste bjælke i et vilkårligt vindue. Derefter vælges Analysis og endelig vælges Interactive Dataanalysis.

    For en nærmere beskrivelse af mulighederne under en interaktiv session henvises til noten En introduktion til interaktiv dataanalyse med programsystemet SAS,

    Sidst ændret: 2002-08-28

    Vaelg New library Navn Petruc Engine Default Path Browse til a:/xpt og vaelg de filer, man oensker at overfoere LIBNAME PETRUC 'a:/xpt/donner.xpt '; PROC COPY OUT=WORK IN= PETRUC; SELECT 'donner.xpt' ;