02345 - IT-sikkerhed, efterår 2011.

Afsluttende Rapportprojekter

I dette kursus skal deltagere skrive en afsluttende rapport i stedet for at deltage i en almindelig skriftlig eksamen. Man kan vælge et vilkårligt af nedenstående emner. Alle projekter er individuelle i den forstand, at hver enkelt skal skrive og aflevere sin egen rapport, som dokumenterer eget arbejde. Det er tilladt at diskutere opgaven med andre kursusdeltagere, men den skriftlige rapport skal afspejle dine egne tanker om (og dit eget arbejde med) det valgte emne.

Husk, at alt skriftligt materiale, som du ikke selv har skrevet, skal markeres klart og det skal ligeledes klart fremgår, hvor materialet kommer fra. Hvis du har diskuteret emnet i detaljer med en anden studerende og er bange for, at jeres løsninger vil komme til at ligne hinanden for meget, er det vigtigt at afmærke de(t) relevante afsnit og forklare, hvem du arbejdede sammen med — ellers er der risiko for, at sagen vil blive indberettet til studieadministrationen som et tilfælde af plagiarisme. (Hvis derimod afsnittene er klart markeret og rapporterne i deres helhed er tilstrækkeligt forskellige, kan begge parter opnå pæne karakterer.)

Når du har valgt en opgave, send en e-mail fra din studenterkonto på DTU med emnet "02345 projekt" til Robin Sharp. I mailen skal der stå, hvem du er (navn og studienummer) og hvilken opgave, du har valgt. En kvitteringsmail vil blive sendt til din DTU studenterkonto.
 

Læringsmål

Du bedes være opmærksom på, at rapporten skal vise, at du har nået så mange som muligt af følgende læringsmål for kurset.

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:

Den samlede karakter for kurset afgøres af, hvor godt den endelige rapport og de tidligere afleverede minirapporter dokumenterer dette.

Vigtige Datoer

Din rapport skal afleveres i to eksemplarer senest onsdag den 14. december 2011, kl. 12.00. Rapporter bedes afleveret i en af "postkasserne" mærket 02190/02345 i vestindgangen til B.322. Evt. kan rapporten sendes som PDF-fil per e-mail fra din studenterkonto; du vil få en kvitteringsmail, når vi modtager en aflevering per e-mail. Husk, at rapporten skal underskrives! (Hvis du bruger e-mail, vil en elektronisk underskrift naturligvis accepteres.)
 

Regler

Det forventes, at din rapport er en fuld rapport om den opgave, som du har valgt. Det vil sige, den skal omfatte: På rapportens forside skal der stå:

Hvis du ønsker at medtage udførlig programdokumentation, referencemateriale, testresultater eller kildekode, er det bedst at inkludere det som et eller flere appendices.

Hver studerende skal producere en uafhængig løsning på den valgte opgave. Det er naturligvis helt i orden at kigge på internettet eller i bøger og tidsskrifter for relevant information, men du skal give en klar reference til kilden for alt materiale, som du ikke selv har forfattet, og som du tager med i din rapport.
 

Evaluering

Din rapport vil blive evalueret af kursuslærerne og en ekstern censor. Den endelige rapport tæller ca. 60% og de obligatoriske minirapporter ca. 40% af den samlede karakter, som vil være efter 7-skalaen.
 

A. Sikkerhed i operativsystemer (RIS)

Lav en sammenligning af sikkerhedsmekanismerne i det nye Windows 7 med tilsvarende mekanismer i et andet operativsystem, som du har kendskab til. Din sammenligning bør inddrage så mange aspekter af sikkerhed i operativsystemer som muligt, herunder: Ekstra kredit vil blive givet for en besvarelse, hvor det andet operativsystem ikke er i Windows-familien.
 

B. Evaluering af modstandsdygtighed mod indtrængning (RIS)

Lav en undersøgelse af et computersystem, som du har adgang til, med henblik på at fastslå hvor modstandsdytigt det er i forhold til forsøg på indtrængning udført af uautoriserede personer. Du bør analysere så mange aspekter af indtrængning som muligt, herunder: Du bør udnytte tilgængelige metoder til sikkerhedsanalyse, herunder tilgængeligt værktøj til evaluering af sikkerhedsniveauet.

Bemærk: Denne opgave giver kun mening, hvis det system, der analyseres, har en vis størrelse og det bør som minimum bestå af mindst 5 computere i et netværk. Hvis du ønsker at udføre dette projekt, skal du inden du går i gang sikre dig skriftlig tilladelse fra de ansvarlige for det system, som du skal evaluere. Ordlyden i denne tilladelse bør diskuteres med kursuslærerne.
 

C. Analyse af NemID (RIS)

I Danmark har der i nogle år været et offentligt anerkendt system til håndtering af digitale signaturer, baseret på en PKI. De digitale underskrifter, som kan dannes ved hjælp af systemet, har været brugt til forskellige formål inden for den offentlige forvaltning, især autentificering af borgere over for skatte- og sundhedssystemet, men har kun i yderst begrænset omfang været benyttet til kommercielle anvendelser eller inden for finanssektoren. I løbet af 2010 blev der introduceret en ny form for digital signatur, NemID, hvis udvikling er blevet støttet af en langt bredere kreds af udbydere af anvendelser end tidligere.

I denne opgave skal du analysere denne nye digitale signatur fra et sikkerheds og privatheds synspunkt og sammenligne den med den "oprindelige" digitale signatur i Danmark. Om muligt bør besvarelsen illustreres med relevante eksempler på, hvor sikkerhedsbrister i praksis har fundet sted.
 

D. Sikkerhed og privathed i trådløse hjemmenetværk (BHC)

Med den nuværende udbredte anvendelse af internettet installeres mange private trådløse net hver dag. I denne sammenhæng tænker vi på et net med et enkelt adgangspunkt ("access point") eller router, som er installeret i et privat hjem, således at det kan bruges af en enkelt (eller højst nogle få) computere, PDA'er og WiFi-enablede telefoner. Eftersom flertallet af disse netværk installeres af personer med lidt eller slet ingen kendskab til computer- eller netværkssikkerhed, sættes mange af dem op med en minimal sikkerhedskonfiguration (eller slet ingen).
 

E. Sikkerhed og privathed i netværk i små virksomheder (BHC)

Med den nuværende udbredte anvendelse af internettet installeres mange trådløse net i små virksomheder hver dag. I denne sammenhæng tænker vi på et net med nogle få (måske kun et enkelt) adgangspunkter ("access points") eller routere, som er installeret i en mindre virksomheds domicil. Nettet skal bruges af virksomhedens ansatte og eventuelt af gæster, til tilslutning af forskellige computere og PDA'er. Eftersom mange sådanne netværk installeres af personer med begrænset kendskab til computer- eller netværkssikkerhed, sættes mange af dem op med en minimal sikkerhedskonfiguration.
 

F. Sikkerhed i et lægehus (RIS)

Et lægehus beskæftiger et antal læger, sygeplejesker, lægesekretærer og teknikere, som skal have adgang til sundhedsoplysninger for en gruppe patienter. Hver patient har en bestemt læge som sin primære læge, men kan under denne læges fravær konsultere en af de øvrige læger. Alle ansatte i lægehuset har adgang til husets computere, som er forbundet med et internt netværk. De patientjournaler, som husets læger fører, lagres i en database på en af husets computere. Huset har behov for løbende e-mail kontakt gennem netforbindelser til sygehusene og apotekerne i den ansvarlige region og lægerne skal kunne søge oplysninger gennem nettet. Huset har et webbaseret bookingsystem, som patienterne kan bruge til at bestille tid hos lægen. I denne opgave skal man redegøre for it-sikkerhedskravene i et sådant lægehus. Denne redegørelse kan bl.a. omfatte:
 

G. Sikkerhed og usikkerhed i Java (BHC)

I de senere år er Java i stigende omfang blevet brugt til implementering af sikkerhedsmekanismer i forbindelse med websider, såsom sider til netbanker og sider til den offentlige forvaltning med adgang via NemID. Denne udvikling medfører, at en større del af det danske samfund i stigende grad bliver sårbar overfor potentielle sikkerhedsproblemer forbundet med Java.

Denne opgave går ud på at undersøge de sikkerhedsproblemer, der har været i forbindelse med Java, hvor der bø:r lægges vægt på de kronologisk nyeste. Det kan her være nyttigt at anvende oplysninger fra forskellige sikkerhedsorganisationer, såsom: cert.org, nist.gov, sans.org mv.

Besvarelsen bør gøre rede for bl.a.:

I det omfang det er muligt, bør problemer og/eller løsninger efterprøves med testprogrammer skrevet i Java.
 

H. Sikkerhed i forbindelse med brug af Flash (BHC)

I mange år er Flash blevet brugt i forbindelse med websider, især sider med dynamiske elementer. Flash har imidlertid et antal utilsigtede muligheder, der kan give problemer i forbindelse med sikkerhed og privathed.

Denne opgave går ud på at undersøge de sikkerhedsproblemer, der kan opstå i forbindelse med brug af Flash. Det kan her være nyttigt at anvende oplysninger fra forskellige sikkerhedsorganisationer, såsom: cert.org, nist.gov, sans.org mv.

Besvarelsen bør gøre rede for bl.a.:

I det omfang det er muligt, bør problemer og/eller løsninger efterprøves med testsider udviklet til formålet.